Mijn trouwe fans :

woensdag 6 juni 2012

Frituur chez Hilde

Ik vond dat het tijd was voor een nieuwe culinaire uitdaging...


Frieten bakken zonder friteuse!


Wat hebben we nodig..


Aardappelen,


Frituur olie,


een pot om deze op te warmen en...


een net om straks frieten te vissen uit de hete olie.















Als "echte" Belg moeten we het natuurlijk doen volgens de regels van de kunst nl. :



Begin met het schillen van de aardappelen. Snij ze in plakjes van minimaal 1 cm dik en snij de plakjes tenslotte in frietstaafjes van 1 cm vierkant. 
Frietjes goed drogen in keukenpapier.

Nota: je kan de frietstaafjes enkele minuten in koud water leggen.
Hierdoor komt een groot deel van het zetmeel vrij en de frietjes zullen er krokanter door worden.

Verwarm het vet of de olie in de frietpan tot 160°C 
...dat wordt fingerspitzengefuhl...ai!ai! miene vingere :o@

Doe een handvol aardappelen in de pan: zeker niet te veel frietjes ineens want dan koelt het vet te snel af. 

Enkele minuten laten bakken (4-8 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid en het soort aardappelen), regelmatig schudden om te voorkomen dat ze aan elkaar gaan plakken.
dat wordt dan even roeren met het netje..



Leg een stuk keukenpapier in een kom en laat de voorgebakken frieten erin uitzweten en afkoelen gedurende minstens een 1/2 uur.

Tenslotte het vet opwarmen tot 190°C ...
daar gaat mijn arme vingertje weer... auw!
en de friet nog enkele minuten bakken tot ze goudkleurig zijn. 

Op deze manier worden de frieten krokant aan de buitenkant en 'mals' aan de binnenkant, zoals het hoort!


YES!!!!
 Mission Accomplished!


Ik heb in jaren!!!
geen zo'n lekkere frieten gegeten ;o)

Het was een FEESTmaaltijd met 
een lekkere steak uit Wyoming en...
NATUURLIJK !!!
echte Belgische mayonaise van 
Vandemoortele.


Wie doet mij dat na?

Even een vertaling voor mijn trouwe Nederlandse Blog-volgers.


Het was lekkere "patat" 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten