Frieten bakken zonder friteuse!
Wat hebben we nodig..
Aardappelen,
Frituur olie,
een pot om deze op te warmen en...
een net om straks frieten te vissen uit de hete olie.
Als "echte" Belg moeten we het natuurlijk doen volgens de regels van de kunst nl. :
Begin met
het schillen van de aardappelen. Snij ze in plakjes van minimaal 1 cm dik en
snij de plakjes tenslotte in frietstaafjes van 1 cm vierkant.
Frietjes goed
drogen in keukenpapier.
Nota: je
kan de frietstaafjes enkele minuten in koud water leggen.
Hierdoor komt een
groot deel van het zetmeel vrij en de frietjes zullen er krokanter door worden.
Verwarm
het vet of de olie in de frietpan tot 160°C
...dat wordt fingerspitzengefuhl...ai!ai! miene vingere :o@
Doe een handvol aardappelen in de
pan: zeker niet te veel frietjes ineens want dan koelt het vet te snel af.
Enkele minuten laten bakken (4-8 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid en het
soort aardappelen), regelmatig schudden om te voorkomen dat ze aan elkaar gaan
plakken.
dat wordt dan even roeren met het netje..
Tenslotte
het vet opwarmen tot 190°C ...
daar gaat mijn arme vingertje weer... auw!
en de friet nog enkele minuten bakken tot ze
goudkleurig zijn.
Op deze manier worden de frieten krokant aan de buitenkant en
'mals' aan de binnenkant, zoals het hoort!
YES!!!!
Mission Accomplished!
Ik heb in jaren!!!
geen zo'n lekkere frieten gegeten ;o)
Het was een FEESTmaaltijd met
een lekkere steak uit Wyoming en...
NATUURLIJK !!!
echte Belgische mayonaise van
Vandemoortele.
Wie doet mij dat na?
Even een vertaling voor mijn trouwe Nederlandse Blog-volgers.
Het was lekkere "patat"
Geen opmerkingen:
Een reactie posten